Blote voeten

Gymmen op blote voeten

Kijk hier wat je allemaal kunt doen

Gymmen op blote voeten:

in gymzaal of op plein

Wat is het (hier meer info)

Waarom?

Goed voor de voeten

Meer info over waarom

Hoe pak je het aan?

Voetspelletjes en meer

Dit kan je allemaal doen

Activiteit aanmelden

Gymmen op blote voeten

Ga jij een gymles op blote voeten organiseren? Wat goed! Gymmen op blote voeten heeft namelijk veel voordelen:

  • De kindervoet ontwikkelt zich goed.
  • Kinderen kunnen beter voelen met hun voeten en hebben daardoor meer grip.
  • Kinderen trekken hun gymschoenen soms verkeerd aan of ze dragen slechtzittende gymschoenen. Die problemen heb je niet als ze op blote voeten gymmen.
  • Ouders hoeven geen kosten te maken voor gymschoenen.

Waarom is op blote voeten gymmen goed voor de kindervoet?


De kindervoet kan zich zonder schoen beter ontwikkelen. Tijdens de eerste tien levensjaren maakt de kindervoet een enorme ontwikkeling door. Een schoen zorgt ervoor dat de voet minder natuurlijk beweegt en werkt de voetontwikkeling tegen. Op latere leeftijd kunnen daardoor allerlei klachten ontstaan. Denk aan een hallux valgus of hamertenen.

Ook is gymmen op blote voeten belangrijk voor het beheersen van het evenwicht. Onder onze voeten bevinden zich honderdduizenden sensoren/zenuwuiteinden. Deze geven de informatie van de bewegingen van onze voeten door aan de hersenen. Dit wordt ook wel het sensorische feedback systeem of de propriocepsis genoemd. Dankzij deze informatie-uitwisseling behouden kinderen beter hun evenwicht als ze bewegen. Ze staan steviger.

Schoenen, en met name stevige schoenen, verstoren de bovengenoemde informatie-uitwisseling. Daarom is het beter voor kinderen om zo veel mogelijk blootsvoets te lopen.    

Is gymmen op blote voeten hygiënisch verantwoord?

Als je goede afspraken maakt met elkaar is gymmen op blote voeten niet onhygiënisch. Dus: houd schoenen buiten de gymzaal. En: was en droog je voeten na afloop.  

Voetspelletjes en meer tijdens de gymles

Als kinderen voor het eerst gymmen op blote voeten is het leuk om te beginnen met een gesprek. Je kunt vragen stellen als:

  • Hoe voelt dat nu op blote voeten?
  • Hoe ziet je voet eruit?
  • Wat doe je allemaal met je voeten?

Voelen met je voeten

Zet een bak neer met bijvoorbeeld macaroni, kralen, stro, wol of iets anders. Doe het kind een blinddoek om en laat het in de bak stappen. Vraag: ‘Wat voel je met je voeten?’ Zo leert het kind op een leuke manier dat zijn voeten meer kunnen dan alleen lopen.

Beweegtuin 

Zet een parcours uit met verschillende ondergronden. Met matten, trampolines, klimtoestellen; wat je maar wilt. Laat de kinderen blootsvoets een route lopen.

Hoe flexibel zijn jouw voeten?

Laat de kinderen dingen oppakken met hun voeten. Bijvoorbeeld met een golfballetje of een pen. Maak er een wedstrijd van: Wie kan het balletje het langst vasthouden?