Cocky en Yvonne van Bevrijd je voeten dag

Cocky en Yvonne van Bevrijd je voeten

Wij volgden in juni 2016 samen een cursus in Duitsland over het trainen van voetspieren. Op de terugweg naar huis kwamen wij tijdens de lange autorit tot de conclusie dat het trainen van voetspieren in Nederland minimaal wordt gedaan. En dat is jammer. En een gemiste kans, want met goed getrainde voetspieren voorkom je veel voet- en houdingsklachten. Nog voor de Nederlandse grens hadden wij ons plan klaar: een online training samenstellen voor het trainen van de voetspieren. Met de focus op de hallux valgus.


Inmiddels zijn we 8 jaar verder. We werken nu vanuit het door ons opgerichte Kennis- en Opleidingscentrum voor Voet, Houding en Beweging. Vanuit dit opleidingscentrum ontwikkelen we online trainingen en boeken. Voor mensen die zelf voet- en houdingsklachten hebben én voor behandelaren als fysiotherapeuten, oefentherapeuten, pedicures en podologen. Met opleidingen op maat en op het eigen niveau.

We stellen onszelf even voor:

Cocky Hoogeveen

Cocky Hoogeveen

Als fysiotherapeut gespecialiseerd in voeten zag ik heel veel mensen met een hallux valgus. En als je dit al zoveel jaren doet, zie je ook dat het vaak door de familie loopt. Oma heeft het, moeder en ja hoor, ook de dochter. En ik vroeg me af: waarom krijgen voeten zo weinig aandacht bij de fysiotherapeut? Alle spieren in het lichaam worden geoefend, maar de spieren in de voeten niet.

Ik heb gewerkt als podoposturaal therapeut. Met deze therapie wordt door het plaatsen van dunne verhogingen van kurk onder de voet de hele balans van het lichaam anders. Rug- en/of nekklachten worden minder. Daarnaast ben ik als docent verbonden geweest aan de Academie voor Podologie waar ik samen met een collega de opleiding Podoposturale Therapie heb verzorgd. Samen met Yvonne volgde ik cursussen in Hannover en Lissabon voor verdere verdieping in het oefenen van voeten bij voet- en/of houdingsklachten.

Yvonne Bontekoning

Yvonne Bontekoning

In 2006 begon ik mijn praktijk voor sportpodologie en bewegingsanalyse. Alhoewel ik opgeleid ben om advies over stevige schoenen en zooltjes te geven, vroeg ik me als hardloop- en wandeltrainer altijd af waarom we alle lichaamsdelen trainen, maar de voeten niet. Ik heb mij verdiept in wetenschappelijk onderzoek over dit onderwerp en vele cursussen gevolgd. Alles wat ik ben tegengekomen heb ik verwerkt in artikelen voor de vakbladen De Medische Voet, Fysiopraxis, de scholingen die Cocky en ik hebben ontwikkeld en de vele workshops en lezingen die we hebben gegeven.

Ontwikkelaars van:Online Training Hallux Valgus
Online Training Metatarsalgie
Online Training Klauw- en Hamertenen
Online Training Hielspoor
Online Training Mortons neuroom
Online Training Tailor’s Bunion
Online Training Hallux Limitus/Rigidus
Online Training Gezonde Voeten

Ontwikkelde scholingen:

• Opleiding Erkend Voetentrainer
Cursus voetoefeningen voor professionals
Rugklachten en een hallux valgus: de behandeling, CME Online

Auteurs van:
Handboek voor de scheve grote teen (2017)
Handboek voor metatarsalgie (2020)
Handboek voor klauw- en hamertenen (2022)
Handboek voor hielspoor (2023)
• Handboek voor Mortons neuroom (verschijnt binnenkort)


Lezingen en workshops: 

• Hallux valgus richtlijn, KNGF (2022), in: Amersfoort
• De oudere voet, Voetzorgplus (2019)
• Voetentraining – het domein van de oefentherapeut, VvOCM (2019)
• Zo pas je voetentraining toe in jouw praktijk, KNGF (2018), in: Apeldoorn, Baarn, Bergen op Zoom, Nieuwerkerk aan den IJssel, Spier en Vught• Train de spieren in je voet, Academie voor podologie (2018), in: Utrecht• Workshop Train de trainer, Academie voor podologie (2017), in: Utrecht


Publicaties:
• Getrainde voeten essentieel om klachten te voorkomen, 20 april 2022, Alles over massage
Hallux Valgus, Standsafwijking van de grote teen recht(er) trainen, 20 maart 2021, De medische Voet, vakblad voor integrale voetzorg• Hallux Valgus, een kijkje in de keten, 20 juni 2020, Fysiopraxis, vakblad voor fysiotherapeutenMind your step. Over voetproblemen en de behandeling ervan, 4 april 2020, LibelleIngrediënten voor een oefenprotocol bij een hallux valgus, 1 maart 2019, Physios, Praktijkgerichte nascholing over fysiotherapie• Hoe bewust gaan we om met onze voeten? Een pleidooi voor voetentraining, 11 september 2018, Tijdschrift voor Integrale GeneeskundeOefentherapie bij een hallux valgus, 1 september 2017, Beweegreden, Vakblad voor OefentherapeutenBlootsvoets lopen, is dat goed of slecht voor de voeten?, Augustus 2017, De medische Voet, vakblad voor integrale voetzorg
Voetentherapie in Finland, april 2016, De medische Voet, vakblad voor integrale voetzorg
Intrinsieke voetspieren, april 2015, De medische Voet, vakblad voor integrale voetzorg
Pleidooi voor de vrije voet, januari 2014, De medische Voet, vakblad voor integrale voetzorg
• "De beste kinderschoen? Geen schoen!" Kiind Magazine, het tijdschrift over natuurlijk ouderschap